Darni, sveika, ištiesianti pagalbos ranką visuomenė – tokį tikslą sau kelia ne viena socialiai atsakinga tiek privataus, tiek viešojo sektoriaus įmonė. Bet kaip to pasiekti? Vienu gerosios praktikos ir sklandaus ilgamečio bendradarbiavimo pavyzdžiu sutiko pasidalyti Nacionalinio kraujo centro vadovas Daumantas Gutauskas bei gyvybės draudimo ir pensijų kaupimo bendrovės „Allianz Lietuva“ generalinė direktorė Asta Grabinskė.
Ragina prisidėti prie neatlygintinos kraujo donorystės skatinimo
Gulinčiam ligoninėje, patyrusiam rimtą traumą ar kitais ekstra atvejais reikalingas donorų kraujas ir tikrai ne vienam mūsų yra tekę išgirsti, jog kartais trūksta tai vienos, tai kitos kraujo grupės atsargų. Tuo metu tikriausiai kiekvienas prisimena savo kraujo grupę ir tikisi, jog jam prireikus, donorų kraujo atsargų užteks.
Vis tik, likimu kliautis nepakanka. Prieš daugiau nei 15 metų kasmetines kraujo donorystės iniciatyvas kartu pradėję organizuoti NKC ir „Allianz Lietuva“ vadovai įsitikinę – norint nepergyventi dėl galimo kraujo donorų paaukoto kraujo trūkumo patiems reikia imti vadžias į rankas ir suvienyti jėgas.
„Kažkada kraujo donorystės iniciatyvą pradėjome gana nedrąsiai, tačiau pamatėme, jog darbuotojų susidomėjimas ir noras prisidėti kasmet auga. Kiekvienoje mūsų atstovybėje visoje Lietuvoje turime iniciatyvių žmonių, kurie padeda sukviesti bendruomenės narius kilniam tikslui.
Mes laukiame kraujo donorystės iniciatyvos, kad galėtume pasirūpinti tais, kuriems to reikia labiausiai. Kai kurie ir iš asmeninių patirčių žinome, koks svarbus yra kraujas gulinčiam ligos patale ir ką reiškia, kai reikiamos kraujo grupės atsargų mažai.
Taip, mes esame verslo organizacija, bet mums labai svarbu būti geru bendruomenės nariu, ne tik pavieniui aukoti kraujo, bet sudaryti sąlygas žmonėms daryti gerus darbus įmonės mastu“, – sako „Allianz Lietuva“ generalinė direktorė A. Grabinskė ir priduria mananti, jog jeigu kiekvienas galėtų šalia tiesioginio darbo padaryti darbų, kurie galbūt tiesiogiai nepriklauso, tačiau prisideda prie visuomenės gerovės, gyvenimas visiems mums būtų mielesnis ir geresnis.
Kritinio atvejo galima išvengti
Pasak NKC vadovo D. Gutausko, tiek vasarą, kuomet daug kas atostogauja, tiek žiemą, prasidėjus gripų ir peršalimo virusų sezonui, kraujo atsargos pradeda tirpti greičiau, jų paklausa auga. Dėl to be galo svarbu rasti partnerių, padedančių užtikrinti, jog kritinio atvejo pavyks išvengti. Ir čia į pagalbą gali ateiti socialiai atsakingas verslas.
„Senkant kraujo ir kraujo komponentų atsargoms mes gyvename įtampoje ir turime jau truputį skaičiuoti, kiek galime duoti kraujo vienai ligoninei, kad liktų ir kitai, prašome nekaupti rezervo savo šaldytuvuose, pažadame užtikrinti greitą pristatymą, jei tokių reikės. Nuo tokių trūkumo duobių mus gelbėja gausios organizuotos privataus verslo inicijuotos kraujo donorystės akcijos. Ir viena tokių – kasmetinė „Allianz Lietuva“ kraujo donorystės iniciatyva“, – tikina D. Gutauskas.
Prisideda prie neatlygintinos kraujo donorystės populiarinimo
Pasak „Allianz Lietuva“ generalinės direktorės A. Grabinskės, tokioms iniciatyvoms reikia laiko ir nuoseklaus darbo.
„Tai nėra vienadienis rezultatas, mes šią tradiciją auginome metų metus, kol tai įaugo į mūsų įmonės kultūrą. O dabar jau rudens be kraujo donorystės nė neįsivaizduojame. Donorų skaičius kasmet auga, šiais metais vien per pirmąsias dvi dienas kraujo donorais tapo 205 žmonės. Tai reiškia, jog vos startavus mūsų iniciatyvai kartu paaukojome daugiau nei 92 litrus kraujo ir jau prisidėjome prie 615 gyvybių išsaugojimo. Ir tai tik pradžia“, – džiaugiasi A. Grabinskė.
Nuo pat neatlygintinos kraujo donorystės iniciatyvos pradžios „Allianz Lietuva“ vidutiniškai kraujo paaukoja po 130 donorų kasmet. Tai sudaro po 58,5 litrų kraujo. O kadangi viena kraujo donacija gali prisidėti prie trijų gyvybių išsaugojimo, kasmet įmonė prisideda bent prie 390 žmonių gyvybių išsaugojimo.
2022 metai buvo rekordiniai. Gyvybės draudimo ir pensijų kaupimo bendrovės iniciatyva išplito per 15 Lietuvos miestų, o kraujo donorais tapo 412 geros valios žmonių.
Pasak D. Gutausko, įmonės pečius vieningam tikslui surėmė prieš daugiau nei 15 metų. Ir jeigu tokių socialiai atsakingų, neabejingų neatlygintinai kraujo donorystei įmonių Lietuvoje atsirastų daugiau, visi gyventume kur kas saugiau. Kraujo atsargų pakaktų ištisus metus.
„Kalbant apie „Allianz Lietuva“, matome, jog ši įmonė kasmet deda dideles pastangas didinti visuomenės supratimą apie neatlygintinos kraujo donorystės svarbą. Čia žmonės dovanoja kraujo patys, pasikviečia savo draugus, artimuosius.
Tai labai gražus privataus verslo ir valstybinio sektoriaus bendradarbiavimas, ir ne bendrų finansų, o bendrų pastangų dėka. Vienas gražiausių pavyzdžių valstybėje, kaip verslas bendradarbiauja su Nacionalinio kraujo centru, aprūpindamas pacientus ligoninėse krauju“, – tikino D. Gutauskas.