Šiandien vis dažniau girdimos diskusijos, kad darbo rinka galėtų keistis ir norma turėtų tapti galimybė savo darbo laiką planuotis individualiai. Gyvybės draudimo ir pensijų kaupimo bendrovės „Allianz Lietuva" Vilniaus I skyriaus pardavimo grupių vadovė Vilma Vaitkevičienė sako, kad finansų konsultantai šiandien turi galimybę laisvai planuotis savo veiklos laiką. Prieš 20 metų pradėjusi platinti šios bendrovės paslaugas, šiandien Vilma žiniomis bei patirtimi dalijasi su jaunesniais kolegomis.
Svarbūs laiko planavimo įgūdžiai
V. Vaitkevičienė sako, kad daugelį žmonių finansų konsultanto veikla sužavi būtent dėl galimybės darbus planuotis taip, kaip nori, laisvo grafiko.
„Ir tai tikrai realu dirbant drauge su „Allianz Lietuva" finansų konsultantų komanda. Tiesa, kad pasiektum tokią laiko prabangą, būtinas profesinis įdirbis, klientų pasitikėjimas, tvirtos profesinės žinios. Kitaip tariant, privilegijos atsiranda su įdirbiu ir profesinėmis kompetencijomis. Profesionalūs, ilgamečiai finansų konsultantai sau gali tą leisti", – tikina pašnekovė.
Anot jos, finansų konsultanto veikloje užimtumas, darbų grafikas iš esmės priklauso nuo paties žmogaus įdirbio, gebėjimo disciplinuotai planuoti savo laiką, susitikimus su klientais, todėl tikrai įmanoma darbus susidėlioti taip, kad laisvesni rytai ar ilgesni vakarai liktų tam, kas tam žmogui taip pat svarbu: šeimai, pomėgiui.
Tiesa, įpratusiems darbuotis „nuo iki" toks veiklos pokytis gali atrodyti kiek gąsdinantis: vieni gali taip ir atidėlioti viską rytojui, o kiti nebejausti ribų tarp poilsio ir darbo laiko. Todėl išsiugdyta disciplina šioje profesijoje itin svarbi.
„Visgi visa „Allianz Lietuva" bendrovės darbo kultūra, jos veikimo sistema sudėliota taip, kad konsultantas neliktų vienas su savo iššūkiais. Šalia jo visuomet yra patyręs žmogus, grupės vadovas, kuris ir padeda žmogui nepasiklysti toje laisvėje", – šypsosi pašnekovė.
V. Vaitkevičienė sako, jog geriausi finansų konsultantai yra geriausi būtent todėl, kad daug dėmesio skiria laiko ir darbų planavimui, kas šioje veikloje yra vienas iš prioritetinių gebėjimų. Taip pat jie nuolat tobulėja ir gilina savo profesines kompetencijas. O su jomis išmoksta ne tik puikiai planuoti savo laiką, bet ir pasiekti aukštų profesinių rezultatų.
Žinios ar emocinis intelektas?
Išmokti ne tik laiko planavimo, bet ir įgyti specifinių žinių šioje įmonėje padeda reguliarūs mokymai, kurie suteikia reikalingų profesinių kompetencijų. „Nuolatinis profesionalo augimas, tobulėjimas yra neatsiejamas nuo mūsų įmonės darbo kultūros. Tačiau ne mažiau svarbus ir emocinis intelektas – jis tiesiog būtinas bendraujant su klientais", – apie dar vieną svarbią kompetenciją kalba V. Vaitkevičienė.
Ji džiaugiasi, kad įmonėje yra organizacijos psichologė, kuri taip pat išmoko daugybės naudingų dalykų: „Tobulėjame ne tik kaip konsultantai, bet ir augame kaip asmenybės."
V. Vaitkevičienė pabrėžia, kad geras finansų konsultantas pirmiausia turi būti labai empatiškas žmogus, kad galėtų išgirsti kito žmogaus poreikį, įsijausti į jo situaciją, atliepti poreikius. Pasak jos, šiuo metu esama daug diskusijų, ar intelektą, profesines žinias nurungs emocinis intelektas. „Esu linkusi išlaikyti balansą tarp abiejų – nesvarbu, kokią sritį bepaimtume. Pažįstu daug protingų, išsilavinusių žmonių, tačiau jų gebėjimą bendrauti vargu ar laikyčiau aukšto lygio. O kuomet tenka bendrauti su žmonėmis, emocinis intelektas daug ką nulemia. Todėl manau, kad idealus variantas – žinių ir emocinio intelekto dermė", – sako pašnekovė.
„Netikiu stebuklais, tikiu darbu"
Pačios V. Vaitkevičienės karjera gyvybės draudimo įmonėje prasidėjo taip pat nuo finansų konsultantės darbo.
„Netikiu stebuklais, kad štai atėjau – ir viskas bus kaip pasakoje. Manau, kad nuolatinis darbas yra labai svarbu, bet dar svarbiau – tikėjimas savimi, supratimas, kad aš galiu", – teigia ji. Galbūt dėl tokio požiūrio finansų konsultantės pareigose veikliai moteriai ilgai užsibūti neteko.
„Grupės vadove dirbau 11 metų, o po to sulaukiau pasiūlymo užimti skyriaus vadovo poziciją", – prisimena ji. V. Vaitkevičienė neslepia, kad tuo metu ji buvo brandaus amžiaus, o šis pokytis reiškė ir gyvenamosios vietos keitimą – teko persikelti iš Alytaus į Vilnių. „
Tikrai nėra paprastas dalykas taip keisti gyvenimą tada, kai tau seniai nebe aštuoniolika. Tiesa, vaikai jau buvo baigę studijas, gyveno Vilniuje, taigi su vyru persikraustėme į sostinę", – prisimena ji. Pašnekovė sako, kad tokie pokyčiai buvo dar vienas akstinas mokytis ir keistis: „Išmokau gyventi čia ir dabar, panirti į aplinką, jai atsiduoti. Kadangi esu vyturys, keliuosi labai anksti. Man labai patinka Vilniaus šurmulys tuo metu: kai nedaug automobilių, juntamas toks dvipusis pasaulis: kai ir ramybė vienu metu, ir beprasidedantis judesys. Man patinka tai jausti, tame būti."
Svarbiausia – tikėti tuo, ką darai
Sukaupta patirtis – moters turtas. Mokydama naujus konsultantus, V. Vaitkevičienė pataria pirmiausia įveikti baimes, nes tik tada žmogus pasiekia geriausių rezultatų.
„Pažvelgus atgal į savo dvidešimties metų patirtį ir prisiminus sutiktus žmones, akivaizdu, kad visi ateina su baimėmis. Tačiau bėgant laikui, tie žmonės išmoko jas įveikti, labiau pasitikėti savimi. Jie perprato daug dalykų, išsiugdė begalę kompetencijų, kurių, likdami savo komforto zonoje ar pasirinkę kitą profesiją, savyje net neatrastų", – pastebėjimais dalijasi pašnekovė.
„Allianz Lietuva" Vilniaus I skyriaus pardavimo grupių vadovė sako, kad finansų konsultanto profesija yra viena tų, kurios verčia nuolat domėtis ir papildyti savo žinias.
„Finansų konsultantas turi žinoti ir išmanyti labai daug. Taip pat turi įveikti savyje daug dalykų, su kuriais, kitu atveju, gal ir nugyventum visą gyvenimą, taip savęs ir nepažinęs, – sako V. Vaitkevičienė. – Manau, čia daugelio mūsų bėda, kad net patys nežinome, ką galime, tačiau iš anksto susikuriame barjerą, įtikime, kad negalime. Tada visą gyvenimą einame nelaimingi į nemėgstamą darbą ir manome, kad nieko negalima pakeisti. Arba, kad jau per vėlu".
V. Vaitkevičienė tokias nuostatas paneigia asmeniniu pavyzdžiu: „Esu brandaus amžiaus ir didžiuojuosi, kad prieš dvidešimt metų išdrįsau pakeisti profesiją, o prieš aštuonerius metus žengti dar vieną panašų žingsnį – pakeisti ne tik pareigas, bet ir gyvenamąją vietą."
Pasak pašnekovės, dar viena reikšminga profesinės sėkmės sąlyga – tai tikėjimas tuo, ką darai. Pašnekovės teigimu, čia finansų konsultanto profesija padeda atsiskleisti žmogaus asmeninėms savybėms: turi nebijoti inovacijų, jausti rinkos pulsą, taip pat gebėti prisiimti atsakomybę.
Finansų konsultantas – ateities profesija
V. Vaitkevičienė sako, kad per porą dešimtmečių metų labai pasikeitė ir pasaulis, ir gyvybės draudimo rinka, ir pati finansų konsultanto profesija.
„Anksčiau gyvybės draudimas buvo laikomas labiau prabangos dalyku, žmonės sunkiau apie tai kalbėdavosi, o dabar tai tapo jau savaime suprantamu dalyku: žmonės turi įvairių įsipareigojimų, rūpinasi, kad nutikus nelaimei, tie įsipareigojimai neprislėgtų jų šeimų", – sako V. Vaitkevičienė.
Ji džiaugiasi, kad žmonės labiau finansiškai išprusę, supranta investavimo per gyvybės draudimą naudą. „Todėl ir mūsų konsultantai turi nuolatos mokytis, tobulėti, neatsilikti nuo naujovių. Turime augti su viskuo, kas vyksta pasaulyje", – sako V. Vaitkevičienė ir tikina, kad smalsūs, besidomintys naujovėmis, veržlūs ir kūrybingi žmonės gali drąsiai rinktis finansų konsultanto profesiją.